Fen edebiyat fakülteleri çakıldı
Özellikle Fen fakültelerindeki fizik kimya, biyoloji hatta matematik bölümleri boş kaldı. Taşradaki üniversitelerde tercih edenlerin sayısı 2'yi 3'ü geçmedi. Puanlar yaklaşık 30-40 puan düştü. Yerleşen öğrenciler soruların sadece yüzde 15'ini yaptı.
Kamuoyunun gündemine öğretmenlik formasyonu tartışmalarıyla gelen fen edebiyat fakültelerine sağlanan kontenjanlar bu yıl boş kaldı. Fakülteleri LYS öncesi YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın "Öğrenciler tercih yapsınlar, öğretmen olabilecekler" açıklaması da kurtaramadı. 3 büyük şehrin dışındaki üniversitelerde kontenjan sorunu baş gösterdi.
Özellikle fen fakültesinde fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerinde yerleşen öğrenci sayısı 2-3'lerde kaldı. Puanların çoğu bölümde 30-40 hatta 50 puan birden düştüğü gözlenirken, fakültelerin eğitim kalitesi tartışmaya açıldı. Soruların sadece yüzde 10'unu doğru cevaplayan adaylar üniversiteye yerleşti.
YARISI BİLE DOLMADI
"Formasyon tartışmasından olumsuz etkilendik" diyen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akbaş, üniversitelerindeki 200 kontenjanlı kimya bölümünü 15 kişi, 160 kontenjanlı fizik bölümünü 16 kişinin tercih ettiğini söyledi.
Her sene dolan matematik bölümünün bu yıl yarısının boş Kaldığını ifade eden Akbaş, "Yeni kurulan üniversitelerde durum bizden daha kötü. Umudumuz ek yerleştirmelerde. Aksi halde kontenjanın boş kalması o bölümün kapanması anlamına geliyor. YÖK tatmin edici bir açıklama yapmalı" diye konuştu.
İKİ-ÜÇ NET YAPAN GİRDİ
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çakır da formasyon tartışmalarının edebiyat fakültesinden ziyade fen fakültesini etkilediğini kaydetti. Çakır, "YÖK Başkanı'nın açıklamasına rağmen tercihlerde ciddi sıkıntılar söz konusu. Sadece fizik, kimya, biyoloji bölümünde değil matematik bölümünde de kontenjan sorunu yaşıyoruz. 3 büyük şehirlerin dışındaki bütün üniversitelerde bu sorun var. Söz konusu bölümlerde 30-40 puanlık düşüşler yaşanarak adeta dibe vurdu. 213 puanla fizik bölümüne öğrenci aldık. Yani birkaç net yapan yerleşti. Dolayısıyla öğrencilerin temel bilgisi çok çok düşük" dedi.
BİLİMSELLİK OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Fen edebiyat fakültelerinin üniversitelerindeki en güçlü akademik kadroya sahip olduğuna dikkat çeken Çakır, "Temel bilimler fizik, kimya, biyoloji ve matematiktir. Bu temel bilimlere öğrenci gelmemesi gelecek yıllarda bu ülkede uygulamalı bilimin desteklenmeyeceği anlamı taşıyor. Bilimsel gelişmeleri olumsuz etkileyecek. Dolayısıyla bu bölümlerin mutlaka tercih edilebilir durumda olması lazım" ifadelerini kullandı.
DURUM BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA KÖTÜ
Erzurum ****** Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Şakir Aydoğan ise şunları söyledi: "Sonuç beklediğimizden çok daha kötü oldu. Özellikle fen fakültesindeki sayısal bölümlerin hemen hemen hepsi olumsuz etkilendi. Mesela en iyi giden bölümümüz olan matematikte 236 kontenjana 53 kişi yerleşti. Bunun dışındaki bölümlerde yerleşmeler çok düşük. Temel bilimler olmadan eğitim olmaz. Matematik her şeydir, fizik hayatın gerçeğidir. Bu nedenle bölümleri kapatmak yerine konuyla ilgili çok ciddi bir çalışma yapılmalı."
İşte bazı üniversitelerdeki kontenjanlar ve yerleşen sayısı:
İstanbul Üniv.
Fizik kontenjan 320 yerleşen 75,
Afyon Kocatepe Üniv.
Biyoloji: Kontenjan 47 yerleşen 1, Kimya: kontenjan 47 yerleşen 0, matematik kontenjan: 186 yerleşen: 43
Ahi Evran Üniv.
Biyoloji: kontenjan 62 yerleşen 1, Kimya kontenjan 82 yerleşen 10, Fizik kontenjan 52 yerleşen 5
****** Üniv.
Matematik: kontenjan 236 yerleşen 53, Biyoloji: kontenjan 67 yerleşen 3, Kimya kontenjan 103 yerleşen 9
Balıkesir Üniv.
Biyoloji: kontenjan 186 yerleşen 9, Kimya: kontenjan 186 yerleşen 11
Bingöl Üniv
Matematik: Kontenjan 114 yerleşen 3
Bitlis Eren Üniv.
Matematik: kontenjan 47 yerleşen 1
Çukurova Üniv.
Biyoloji kontenjan 164 yerleşen 44, Fizik: kontenjan 93 yerleşen 2, Kimya: 164 yerleşen 16
Eskişehir Orhangazi Üniv.
Biyoloji: kontenjan 164 yerleşen 16, Fizik: kontenjan 47 yerleşen 2, Kimya: kontenjan 164 yerleşen 30
Kars Kafkas Üni.
Biyoloji: kontenjan 77 yerleşen 1, fizik: kontenjan 57 yerleşen 0, kimya: kontenjan 47 yerleşen 0, matematik:
kontenjan 154 yerleşen 2